lauantai 2. syyskuuta 2017

Osuvin persoonallisuustesti, jonka olen tehnyt

Olen halunnut kirjoittaa tästä persoonallisuustestistä jo pidemmän aikaa, mutta aina se on jäänyt. Nyt kun TiiPiin Emmi-Riikakin kirjoitti siitä, ajattelin vihdoin raapustella jotain itsekin. Ja ennen kuin ajattelet, että perustan näkemykseni omasta itsestäni johonkin testiin, sanon, etten tee niin. Lapsesta asti olen tykännyt tehdä läpi kaikki mahdolliset testit, joita eteen on tullut (paitsi ne aivan älyttömät facebookissa leviävät testit). Ensinnäkin ne ovat hauskaa ajanvietettä ja toisekseen olen halunnut nähdä, onko tuloksessa jotain oikeasti minua kuvaavaa. Parhaimmillaan, jos testi on tehty hyvin, sitä tehdessä voi oppia jotain itsestään tai ainakin löytää pohdinnan aiheita. Joskus tulos ei ole sinnepäinkään, mitä itse ajattelin, ja joskus taas se on vähän turhankin osuva.  
Tämä 16Personalities-testi ei turhaan markkinoi itseään testinä, "joka on niin tarkka, että se on jopa vähän pelottavaa". Ainakin omassa tuloksessani oli paljon sellaista, joka kuvaa minua hyvin. Sen voi tehdä suomeksi, mutta halutessaan lukea muutakin kuin pienen johdannon, täytyy hypätä englannin puolelle. Voit lukea testin taustafilosofioista täältä (englanniksi).
INFP – sovittelija

Siinä se onkin jo otsikossa, oma tulokseni: INFP. Kirjaimet tarkoittavat: I (introverted) kuvastaa introverttiä, N (intuitive) intuitiivisuutta, F (feeling) tunteellista ja P (prospecting) mahdollisuuksia etsivää. Testin mukaan tätä tyyppiä edustaisi vain neljä prosenttia ihmisistä, jonka vuoksi sovittelijoita ei välttämättä aina ymmärretä. Sovittelija on idealisti, joka yrittää löytää hyvän puolen jokaisesta tilanteesta ja ihmisestä. Heidät nähdään monesti rauhallisina, varautuneina ja ujoina, mutta sisäinen liekki on silti voimakas. Päätöksiä tehdessä sovittelijoita ohjaavat kunnia, kauneus, moraali, hyveys ja puhdas tarkoitus, eivät palkkiot tai rangaistukset. 
Sovittelija ilmaisee itseään helposti vertauskuvin ja moni onkin löytänyt uran runoilijan, kirjailijan tai näyttelijän työstä. Myös vieraiden kielten oppiminen on helppoa. Kieltämättä haaveilin ehkä nuorempana ammatista, jossa pääsisi kirjoittamalla ilmaisemaan itseään, mutta sittemmin olen ymmärtänyt, ettei minusta ehkä olisi siihen kuitenkaan. Kielet, etenkin ruotsi ja saksa, olivat suosikkiaineitani koulussa, kuten myös filosofia ja psykologia. Mistä päästäänkin siihen, että sovittelijalle on tärkeää ymmärtää omaa itseään ja paikkaansa maailmassa, ja siksi hypoteettiset ja filosofiset pohdinnat ovat yleisempiä kuin millään muulla tyypillä. Asialla on myös kääntöpuolensa, sillä liika pohdiskelu saattaa aiheuttaa erakoitumista ja vetäytymistä. Introverttinä sovittelija keskittyy vain muutamiin ihmisiin kerrallaan, muuten energia käy vähiin. 
"Luckily, like the flowers in spring, INFP’s affection, creativity, altruism and idealism will always come back, rewarding them and those they love perhaps not with logic and utility, but with a world view that inspires compassion, kindness and beauty wherever they go."
Vahvuuksia ja heikkouksia

Vahvuuksiksi testitulos luettelee idealismin, harmonian etsinnän ja arvostamisen, avomielisyyden, joustavuuden, luovuuden, intohimoisuuden ja omistautuneisuuden. Voin samaistua. Haluan uskoa ihmisten hyvyyteen, en kaipaa valta-asemaa ja välttelen konflikteja ja riitoja parhaani mukaan. Kun innostun jostain, voin käyttää asiaan paneutumiseen paljon aikaa ja saatan unohtaa ajankulun täysin. Lisäksi minun on vaikea asettaa itseäni korokkeelle, mutta autan kyllä muita kun tarvitaan.
Heikkouksia taas ovat muun muassa liika idealismi, liika altruismi, epäkäytännöllisyys, asioiden henkilökohtaisesti ottaminen ja varautuneisuus. Kuulostaa melko tutulta... Tosin, liika idealismi on ehkä vuosien varrella karissut, ja olen myös opetellut pikkuhiljaa laittamaan itseni välillä ensimmäiseksi. Sillä totuus on, että ellen itse voi hyvin, minusta ei ole juuri hyötyä muillekaan. Tämän ymmärtämiseen meni aikaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Epäkäytännöllisyydellä viitataan testissä siihen, että kun jokin asia kiinnittää huomion, sovittelija saattaa unohtaa arjen perusasiat keskittyessään mielenkiintonsa kohteeseen. Totta tuokin - esimerkiksi ruoanlaitto saattaa venyä jonkin kiinnostavan tekemisen takia, mikä ei ole kovin hyvä juttu, sillä ruokavälin venyminen aiheuttaa minulle helposti todella heikon olon. Been there... Ja tosiaan, vaikka kuinka yritän olla ottamatta kritiikkiä henkilökohtaisesti, on se välillä haastavaa. Tässä yritän kehittyä! En tiedä, olenko ihan samaa mieltä siitä, että minuun olisi vaikea tutustua. Tavallaan kyllä ja sitten taas en. Aluksi voi ehkä vaikuttaa siltä, mutta jos kemiat kohtaavat, osaan olla hyvinkin avoin. Kuten olen kertonutkin, ilmaisen itseäni paremmin kirjallisesti kuin suullisesti, ja välillä ystäviäni on jopa ärsyttänyt se, kun en anna itsestäni tarpeeksi tavatessamme. Ja sitten taas kirjeissä tai viesteissä annan enemmän, ehkä jopa välillä täällä blogissakin.

Tuloksissa kerrotaan vielä monista muistakin asioista, kuten urasta ja ihmissuhteista. Tästä tulisi kuitenkin kilometrin pituinen juttu, jos alkaisin kaikkea analysoimaan (ja voisi se lounaskin siinä samalla unohtua ;)). Loppukevennyksenä laitan vielä tähän kuitenkin ihmisiä ja fiktiivisiä hahmoja, joiden on ajateltu olevan tyypiltään INFP: Shakespeare, J.R.R. Tolkien, Johnny Depp, Frodo (Taru Sormusten Herrasta), Arwen (Taru Sormusten Herrasta), Fox Mulder (X-Files). Ilmankos Arwen ja Fox Mulder kuuluvatkin suosikkihahmoihini television puolella... ;)
"All that is gold does not glitter; not all those who wander are lost; the old that is strong does not wither; deep roots are not reached by the frost."
- J.R.R. Tolkien -
PS. Jos teet testin itsekin, kerro ihmeessä, minkä tuloksen sait! Olisi mielenkiintoista tietää, koitko tuloksen omaksesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti