sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Hiidenvuori – ikiaikaista tunnelmaa Iitissä

Hiidenvuori oli meille tuntematon kohde ennen vappua. Olin halunnut jo pitkään käydä siellä, ja vappuna teimmekin kauniin sään vallitessa pienen retken naapurikuntaan Iittiin Hiidensaarelle, jossa vuori sijaitsee. Olin nähnyt sieltä hienoja kuvia, mutta kuvat eivät tehneet oikeutta tunnelmalle, joka vuoren päälle päästessä valtasi mielen. Tuulesta huolimatta tunnelma oli rauhaisa, ja maisemat pysäyttäviä.Mennessämme meillä ei ollut oikeastaan käsitystä siitä, kuinka pitkä matka vuoren päälle parkkipaikalta olisi. Polku osoittautui lyhyeksi ja helppokulkuiseksi, ja osan matkaa sai nousta hyväkuntoisia portaita pitkin. Kevätaurinko lämmitti ympäröivää metsää, ja sai havupuut tuoksumaan ihanasti, melkein päihdyttävästi. Liekö siitä johtuen vai mistä, näen tässä alla olevassa kuvassa ihan selvästi varjojen muovaamat hiiden kasvot.
Opaskyltin mukaan vuoren huippu on Kymijoen pinnasta katsottuna yli 60 metrin korkeudessa. Pääkivilajina toimii graniitti, ja sen kovuuden ansiosta vuori säilyi muuta maastoa korkeampana, vaikka jääkausi pintoja pyöristikin. Perimätiedon mukaan vuori on toiminut myös muinaislinnana.


Enpä olisi uskonut, että Hiidenvuori tekisi minuun näin ison vaikutuksen, vaikka jo nimi tällaista myyteistä ja kansantaruista kiinnostunutta kovasti miellyttääkin. Olisi varmasti hieno kokemus osallistua myös kesällä Iitin musiikkijuhlien yhteydessä järjestettävään yökonserttiin, jolloin vuoren laelle kannetaan pianokin, mutta ainakin tänä vuonna minulla taitaa olla jo muuta ohjelmaa sille viikonlopulle. Ehkäpä ensi kesänä? Ja tulipa mieleeni myös eräs valokuvaukseen liittyvä idea, jonka haluan vielä tuolla toteuttaa. Se tosin vaatii vähän rekvisiittaa, jota minulla ei vielä ole.Onko Hiidenvuori sinulle tuttu paikka? Itse ainakin haluan käydä tuolla vielä monesti uudestaan.

4 kommenttia:

 1. Kerran on tuolla tullut käytyä, joskus vuosia sitten, mutta juuri koitin tuota kohdetta eilen ehdotella seuralaiselle, mutta päädyimme lopulta vain lähempään maastoon pyörimään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä seuralainen ensi kerralla suostuu lähtemään :) On kyllä jotenkin aina niin hienoa tajuta, että suht lähelläkin on upeita kohteita, eikä tarvitse lähteä niin kauas. Ja vähän asiaa sivuten, suurin osa miun kuvistakin on otettu aina jossain lähipuskissa tai kävelyreittien varsilla. Eli se ihan lähimaastokin on oiva kohde, kun pidemmälle ei jaksa lähteä. ;)

   Poista
 2. Olenkohan joskus lapsena laskeutunut tuon valjaiden kanssa alas..? Kiitos hyvästä retkivinkistä, taitaakin mennä kesän bucketlistille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ehdottomasti bucket listille, jos viimeksi lapsena olet käynyt! Hyvällä säällä tuolla voisi viettää aikaa kauemminkin. Kiitos muuten kommentista, aina mukavaa kun blogiin eksyy uusia ihmisiä. Kivaa viikkoa! :)

   Poista