sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Yksinkertaistamisesta – kun tavarapaljous ahdistaa

Joululomalla kävin läpi lähes kaikki omat tavarani yksitellen. Luulin tehneeni niin jo aiemmin aika perusteellisesti ja siksi uskoin, ettei olisi enää paljonkaan pois laitettavaa. Toisin kävi, sillä kirpparille, kierrätykseen ja roskiin lähti tai on lähdössä useampi kassillinen tavaraa. Tein päiväkaupalla töitä, että pääsin edes tähän pisteeseen, ja nyt tuntuu, että se varsinainen työ vasta alkaa. Ajattelimme varata jostakin kirpparipöydän ainakin kerran, ja hikoiluttaa jo valmiiksi se hinnoitteluprosessi. Voikin olla, että myymättömät tavarat viemme lopuksi ilmaiseksi jonnekin. Ei sinänsä ihan hyviä, käyttökelpoisia asioita viitsi roskiinkaan heittää.

Kulutustottumukseni ja ajatukseni kuluttamisesta ovat etenkin  viimeisen parin vuoden aikana muuttuneet. Melkein hävettää se, kuinka paljon tavaraa on vuosien varrella tullut haalittua. Tunnustan, että joitakin vuosia sitten hain ostamisella sisältöä elämään, vaikkei ilo kovin pitkäaikaista ollutkaan. Ja toisaalta kivatkin asiat muuttuvat taakaksi, kun niitä on liikaa, eikä niitä kaikkia ehdi käyttää ja hyödyntää kuin haaveissaan (kuten esimerkiksi langat, askartelutarvikkeet, kosmetiikka, lehdet jne). Materian omistaminen vie myös energiaa, sillä siitä täytyy jaksaa huolehtia, ja sille täytyy olla säilytystilaa. Jos mistään ei ikinä luovu, pikkuhiljaa tullaan tilanteeseen, jossa myös kodin neliömäärää on lisättävä, mikä tietysti lisää myös rahanmenoa. Olen lukenut Marie Kondon kirjat, ja hän on kirjoittanut, että on halvempaa säilyttää tavarat kaupassa. Alan olla samaa mieltä.

Olen jo pidempään kaivannut elämääni selkeyttä, ja tuntuu, että kodin tukkoiset energiat vaikuttavat myös mielen selkeyteen ja keskittymiskykyyn. Haluan kodin näyttävän kotoisalta, mutta siten, ettei lattioilla tarvitsisi säilyttää mitään. Vieläkin olisi siis karsimisen varaa.

Olen ajatellut tätä projektia konmarimaisesti, eli enemmänkin niin, mitä asioita haluan säilyttää. Toisin sanoen miettinyt, mikä tuottaa minulle iloa (tai tuottaa sitä hyödyllisyytensä kautta). Tavaroita läpi käydessäni huomasin, että olen säilyttänyt asioita, jotka
 • ovat vain ihan kivoja, ja jäävät siksi vähälle käytölle
 • ovat joskus olleet tyylisiäni, mutteivät ole enää
 • eivät ole ollenkaan minua, mutta joita en ole raaskinut laittaa pois syystä tai toisesta
 • löytyvät jo useampana kappaleena 
 • eivät koskaan näe päivänvaloa
 • ovat yksinkertaisesti turhia
Lähes kaikki tuollaiset asiat saavat nyt mennä. 


Tässä alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, mistä pitää, ja mitkä asiat ovat lopulta oikeasti tärkeitä. Joskus olen pohtinut sitä, että jos tulisi tulipalo ja ehtisin napata muutaman tavaran mukaani, mitkä ne olisivat. Vastaus olisi kamera, ulkoiset kovalevyt ja valokuva-albumit, joiden kuvia ei ole enää muualla saatavilla, ja pari muuta pientä juttua. Siinäpä ne oikeastaan ovatkin. 


6 kommenttia:

 1. Kuulostaa tutulta! Minulla askartelu- ja käsityötarvikkeet ovat ottaneet ylivallan, kaikki ne kivat jutut joista voisi joskus tehdä jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Nyt karsin niitä ihan reilusti, sillä en ikinä ehdi askarrella niin paljon, että ehtisin käyttää kaikkia. Silti jäi vielä kaikenlaista, ja varmasti ihan riittävästi!

   Poista
 2. kiva postaus! Mä oon tehnyt nyt koko alkuvuoden tota samaa että oon hävittänyt vanhoja tavaroita kierrätykseen ja roskiin sekä muutenkin järjestellyt asuntoa. Uskon vahvasti feng shuihin ja sen yksi opeista onkin se, että jos sulla on kotona aina joku tietty kohta missä on epämääräinen kasa roinaa niin usein se kuvaa jotain tunnelukkoa tai ongelmaa omassa elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, täytyypä perehtyä feng shuihinkin, mielenkiintoinen näkemys! Tosin tuon mukaan mulla on sitten varmaan enemmänkin ongelmia :DD Mutta nyt olen hankkiutumassa roinakasoista eroon, kenties se selkiyttää asioita. ;)

   Poista
 3. Samanlaisia ajatukisa on tullut itselläkin tavaroiden vähentämisestä (ja monien turhuudesta), kun käyn tavaroitamme läpi ennen loppukuun muuttoa. Muuttaminen on siitä ihanaa aikaa, että silloin voi todella käydä kriittisesti läpi tavaroitaan ja luopua. Vaikka en ole kova shoppailemaan, kyllä sitä tavaraa aina vaan jostain ilmestyy! Marie Kondon kirjat ovat olleet pitkään jo lukulistalla, pitäisiköhän lainata kirjastosta juuri nyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tässä juurikin huomaa sen, ettemme ole vuosikausiin muuttaneet. Se on mielenkiintoista, miten sitä tavaraa vaan tosiaankin ilmestyy. Meilläkin on muutto tiedossa lähitulevaisuudessa, ja siinä oli viimein tarpeeksi syytä alkaa tähän projektiin..! Suosittelen etenkin sitä Kondon ensimmäistä kirjaa, ja suhtautumaan siihen avoimin mielin, sillä siitä voi tosiaan saada lisäinspiraatiota! :)

   Poista