tiistai 27. joulukuuta 2016

Vinkkejä aloittelevalle bloggaajalle ja vastaus haasteeseen

Sain TiiPii-blogin Emmi-Riikalta haasteen, jonka ideana on vähän valottaa sitä, kuinka oma blogi on saanut alkunsa, ja antaa neuvoja heille, joiden blogitaival on vielä ihan alussa. Lopuksi vielä haastetaan mukaan uusia bloggaajia mielellään kymmenen kappaletta. Tämä haaste on kiertänyt jo niin monella bloggaajalla, etten ole varma, onko minulla juurikaan lisättävää muiden postauksiin. Voisin esimerkiksi antaa täysin samat vinkit kuin TiiPiissä annettiin, mutta koitan nyt unohtaa ne ja kirjoittaa siitä, mitä itselleni tulee erityisesti mieleen.

Ensimmäisen blogini aloitin muistaakseni elokuussa 2012, eli melkein neljä ja puoli vuotta on tämä harrastus pysynyt matkassa mukana. Olin oikeastaan vastikään vasta alkanut lukemaan blogeja enemmän, ja oma blogi syntyi vähän vahingossa luotuani tunnukset kommentoimista varten erääseen blogiportaaliin. En ollut sitä erityisesti suunnitellut, mutta sitten keksin, että blogihan voisi olla kiva tapa saada ottamiani luontokuvia esille muuallekin kuin facebookiin. Ja se voisi samalla toimia myös kuvapäiväkirjana. Pikkuhiljaa aiheet laajenivat ja aloin myös kirjoittaa vähän enemmän, sillä siitäkin olen aina pitänyt paljon. Muutamaan vuoteen en kuitenkaan kertonut blogista kuin muutamalle kaverille, sillä halusin sen pysyvän ihan omana juttunani.
Olin periaatteessa ollut ihan tyytyväinen blogini vanhaan portaaliin, mutta pikkuhiljaa tietyt asiat siellä alkoivat niin sanotusti hieman tökkimään. Koin, että blogini ei enää sopinut sinne, ja sitten näinkin jossain ilmoituksen Starboxista. Hain tänne ja hakemukseni hyväksyttiin. Päätin vaihtaa blogin nimeä ja aloittaa ihan alusta puhtaalta pöydältä. Päätin myös, etten enää piilottelisi blogia vaan olisin siitä ylpeä – onhan se oma pieni luomukseni, joten miksen olisi?




Mutta nyt niihin vinkkeihin! 
1. Aloita. Jotkut miettivät blogin aloittamista vuosia, mutta se on aivan turhaa, sillä ilman aloittamista ei voi tietää, tykkääkö tästä vai ei.
2. Keksi blogillesi osuva nimi, mutta muista tarkistaa googlen avulla, ettei kenelläkään ole saman nimistä blogia.
3. Kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä. Voit muokata ulkoasua ja esittelytekstejä mielin määrin myöhemminkin. Jonkinlainen esittely sekä kirjoittajasta että aihepiireistä olisi kuitenkin hyvä löytyä jo alussa.
4. Mieti, miksi kirjoitat siitä, mistä kirjoitat. Kaiken tulisi mielestäni lähteä itsestä ja siitä, että on aito. Jos tämän hetken trendijutut eivät oikeasti kiinnosta sinua, älä kirjoita niistä vain saadaksesi lukijoita ja klikkauksia. Silloin postaukselta putoaa pohja, ja usein lukijatkin huomaavat sen.
5. Blogi on monesti mielenkiintoisempi, kun kerrot myös itsestäsi ja ajatuksistasi jotain. Kannattaa kuitenkin harkita, kuinka paljon kannattaa kertoa. Mieti kirjoittaessasi, haluaisitko esimerkiksi sukulaisesi/työnantajasi/asiakkaasi tietävän sinusta tämän asian? Jos työskentelet alalla, jolla yksityisyyden säilyttäminen on tärkeää, mieti ainakin kahdesti, mitä julkaiset.

6. Muista kunnioittaa myös muiden yksityisyyttä ja toiveita blogissa näkymisestä/näkymättömyydestä. 
7. Pyri kuvittamaan tekstit jotenkin. Blogimaailma on hyvin visuaalinen, ja monet mielenkiintoiset blogit saattavat jäädä vähälle huomiolle ilman kuvia. Parasta on, jos kuva(t) jollain tapaa tukee tekstiä tai sen tunnelmaa. Sinun ei tarvitse olla kamerataituri, puhelimellakin saa hyviä kuvia. Ja valokuvauksessakin kehittyy vain harjoittelemalla ja harjoittelemalla. Mutta toisaalta, jos kuvat eivät ole sinun juttusi ollenkaan, ei niitä kannata väkisin laittaa. Sama juttu tekstin kanssa; jos valokuvat ovat pääasia eikä tekstiä synny, pakolla ei kannata yrittää.
8. Jos käytät muiden ottamia kuvia, kysy lupa ja merkitse lähteet. Esimerkiksi Pinterest ja Googlen kuvahaku sellaisenaan eivät ole lähteitä, sillä jostain ne kuvat niihinkin tulevat. On olemassa myös sivustoja, joista voi vapaasti lainata kuvia, joten niihin kannattaa tutustua.
9. Jos olet niin onnekas, että saat kommentteja, vastaa niihin. Lukijoiden huomioiminen on tärkeää oli heitä sitten yksi tai satatuhatta. Ajattele, että joku on käyttänyt aikaansa postauksesi lukemiseen ja vieläpä kommentoi sitä! Se on ainakin itselleni paras palkinto, jonka bloggaamisesta voi saada. Lukijana minua harmittaa, jos kommenttiini ei vastata. Saatan kommentoida vielä joskus uudelleen toiseen postaukseen, mutta jos en saa vastausta, kommentointi-intoni loppuu monesti siihen. Eri asia on, jos kommentteja tulee kymmenittäin ja aika ei vain riitä, mutta tämä taitaa olla aika pienen prosentin ongelma.
10. Ole ylpeä tuotoksestasi. Itse piilottelin blogia kauan epävarmuuttani, kunnes ymmärsin, että jos olen tähän itse tyytyväinen, se riittää. Aina tulee olemaan joku, joka ei pidä tai jota ei kiinnosta, mutta sille ei vain voi mitään. Mutta ihan yhtä varmasti on aina joku, jota kiinnostaa.

Ja nyt olisi viimeisen osion, eli haasteen eteenpäin lähettämisen vuoro. Haastan mukaan seuraavat ihanat blogit:
Sammalsydän, Valkoinen paletti, Ella Elers, Anna mun treenaa!, In the middle, Dear Moments & Me, Take a Breath, Harharetkeilyä, Anna Vihervaarasta ja Tyhjä ajatus. Vastatkaa haasteeseen, jos tuntuu siltä ja ette ole sitä vielä tehneet.
Tässä ohjeet lyhyesti:
1. Kirjoita postaus tunnustuksesta ja mainitse ja linkitä blogi, joka nimesi sinut.
2. Kerro, kuinka aloitit bloggaamisen.
3. Anna 10 ohjetta aloitteleville bloggaajille.
4. Nimeä 10 bloggaajaa tunnustuksen saajiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti