tiistai 7. maaliskuuta 2017

Kiltteydessä on taikaa

"I have to tell you a secret that will see you through all the trials that life can offer. Have courage and be kind."

"Oh yes. I believe that animals listen and speak to us if we only have the ear for it."

"When there is kindness, there is goodness. When there is goodness, there is magic."

Tiedätkö, mistä elokuvasta nuo lainaukset ovat? Kyseessä on Cinderella: Tuhkimon tarina. Ehkä olen helposti viihdytettävissä, mutta tällaiset Disney-elokuvat (myös ne klassikkopiirretyt!) uppoavat yhä edelleen. Disneyn prinsessasatuja on kritisoitukin ihan aiheellisesti sen vuoksi, että kaunis nuori tyttö saa lopulta rikkaan, komean ja lihaksikkaan miehen ym stereotyyppistä. Mielestäni se ei kuitenkaan ole elokuvien pääpointti, että kauneudella pärjää, joten ei takerruta siihen. Kiltteys on avainsana. Vaikka maailma olisi kuinka julma sinua kohtaan, vihalla ei voiteta vihaa. Tässäkin tarinassa Tuhkimo lopulta lähtiessään antaa äitipuolelleen anteeksi, vaikkei hän sitä varmasti olisi ansainnutkaan. Siten hän pystyi aloittamaan puhtaalta pöydältä. Kaunan kantaminen tekee hallaa vain itselle.

Niin, kiltteys ei ole kirosana. Mielestäni se on enemmänkin voimavara. Meidän tulisi olla kiltimpiä toisillemme. En kuitenkaan tarkoita, että pitäisi toimia ylikilttinä kynnysmattona, jota muut voivat käyttää hyväksi. Omat rajansa täytyy muistaa.

Mutta, kun huomioi muut ympärillään ja muistaa olla kiltti myös itselleen, arki tuntuu valoisalta – olivat olosuhteet millaiset tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti