Elizabeth Gilbertin Big Magic – Uskalla elää luovasti -kirja on mielestäni loistava. Sen lukeminen tuntuu vähän samalta kuin juttelisi hyvän ystävän kanssa. Kyseessä ei siis ole tietoteos, joka pohjautuisi tutkimuksiin, vaan hyvin maanläheisesti ja viihdyttävästi kirjoitettu kirja luovuudesta pohjautuen Gilbertin omiin kokemuksiin ja ajatuksiin aiheesta. Se on helposti lähestyttävä ja nopealukuinen teos, joka kuitenkin saa pohtimaan omaa suhtautumista luovuuteen hyvinkin syvällisesti.
"Korkekulttuurin vartijat yrittävät uskotella meille, että taide kuuluu vain harvoille ja valituille, mutta he ovat väärässä ja sitä paitsi ärsyttäviä."
-Elizabeth Gilbert
Gilbert kirjoittaa, että olemme kaikki luovia. Emme tarvitse kenenkään lupaa ollaksemme luovia. Olemme ehkä saattaneet unohtaa sen, kun olemme ympäristöstä kuulleet muuta. Luovaa elämää ei kannata ajatella vain taiteen näkökulmasta, vaan luovuutta voi olla ihan mikä tahansa tekeminen, joka tuottaa iloa. Esimerkiksi vaikka leipominen, puutarhanhoito, perehtyminen johonkin tiettyyn aiheeseen jne.
Luova elämä ei tarjoa jatkuvaa intohimon tunnetta, onnea ja menestystä. Epäonnistumisia tulee väistämättä. Ja se on ihan ok, niiden jälkeen täytyy vain jatkaa. Samoin onnistumisiakin saattaa tulla, ja niidenkin jälkeen täytyy vain jatkaa. Ai mitäkö tämä tarkoittaa? Gilbertillä on useampikin esimerkki siitä, kuinka esimerkiksi jollakin teoksellaan maailmanmaineeseen päässyt kirjailija lakkaa luomasta. Sillä kuinka hän voisi enää ylittää itsensä?
Perfektionismi on katala tauti. Tiedän sen itsekin, ja mieleeni palautuu yksi tuskien taival nimeltään opinnäytetyö. Aiheeni oli mielenkiintoinen, mutta jossain vaiheessa tajusin, etten saa tehtyä siitä täydellistä. Siitä tulisi vähintäänkin keskinkertainen. Menin täysin lukkoon, ja valmistuminenkin viivästyi sen vuoksi. Projekti oli vähän jäissä, kunnes sain itseni ymmärtämään, että valmis on parempi kuin hyvä. Gilbert kirjoittaa, että perfektionismi on oikeastaan vain ylelliseen kaapuun kiedottua pelkoa, "pelon haute couture -versio". Pelkoa siitä, ettei ole tarpeeksi hyvä. Ja sitä se juuri on.
Mitä luovaan elämään sitten tarvitaan? Rohkeutta, lumousta, lupaa, sinnikkyyttä ja luottamusta, ja nuo ovat kaikkien saatavilla. Luova elämä on mahdollista kaikille, muttei välttämättä ole aina helppoa. Ennen menestyskirjaansa Eat, Pray, Love Gilbert teki kirjailijan työnsä ohella myös muita töitä, jottei hän olisi asettanut luovuuden harteille toimeentulosta vastaamisen taakkaa. Elääkseen luovaa elämää ei tarvitse jättää päivätyötään, vaan sitä voi toteuttaa ihan vain harrastuksenakin. Ja uteliaisuuttakin tarvitaan, intohimo on toisinaan liian voimakas sana. Uteliaisuuden eli sen kautta, että on kiinnostunut asioista, voi syntyä vahingossa jotain hienoa.
Mielestäni hyvä tiivistys aiheeseen on tämä kysymys, jonka Gilbert kirjassa esittää: Mitä tekisit, jos tietäisit, että voit hyvinkin epäonnistua? Monesti juuri kysytään päinvastoin, että mitä tekisit, jos et voisi epäonnistua.
Tuon kysymyksen takana piilee luovan elämän salaisuus, jokaisella omanlaisensa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti